Nyponfröolja

Nyponfröolja – mirakelprodukten

Hälsa Livsstil Skönhet

Nypon är så kallade skenfrukter och känns lätt igen ute i naturen, de är röda i skalet men svartnar under vintern. Inne i nyponet finns det massor av håriga och stenhårda nötter, som är de faktiska frukterna.

Nyponfröoljan framställs ur nyponfrukten och inne i nyponen finns det små, små frön som pressas ihop och blir till nyponfröolja. Nyponfröoljan är full av vitaminer och är en utomordentlig ingrediens till ekologisk hudvård.

Under en lång tid har nypon använts som folkmedicin och idag används de mest inom den alternativmedicinska sektorn. Eftersom man länge har menat att nypon har många goda hälsoegenskaper har de använts redan på de gamla grekernas tid.

Man gav också nypon till arbetshästar för att stärka deras immunförsvar, till att förebygga skador och för att lindra ledvärk. Många menar att om man tar en tesked helnyponpulver om dagen så har det samma effekt på oss människor.

Vad använder man nyponfröolja till?

Det finns ingen forskning på att nyponfröolja har samma effekt för att lindra artros och ledvärk men många tillsätter det i badvattnet för att försöka uppnå samma resultat som man får från nyponen. Det kan också vara värt att testa att smörja in de drabbade områdena med nyponfröolja.

Ett annat användningsområde, enligt en studie, kan vara att försöka lindra stress. Doften av oljan kan lindra olika reaktioner av stress som till exempel din andningshastighet och ditt blodtryck.

Nyponfröolja är en ekologisk produkt som kan testas utan att man behöver vara nervös över dess innehåll. Användningsområdena är många, även om de flesta använder det som en ingrediens i sin hudvård, då det anses ha en positiv och motverkande effekt på åldrande hud

Massor av härliga vitaminer

Nyponfröolja innehåller både A och C vitamin. A-vitamin är bra för huden och därför används nyponfröolja ofta till att förstärka och bygga upp vår hud. Bland annat kan nyponfröolja bidra till att minska rynkor, minska hyperpigmentering, motverka och även lindra skador på husen från solen samt behandla acne.

När det gäller c-vitamin hos nypon så innehåller de mer c-vitamin än en citron eller en apelsin. C-vitamin hjälper kroppen med kollagenproduktionen vilket är viktigt för att man ska få en ung och fräsch hud.

I takt med åldern minskar också kollagenproduktionen men med hjälp av att tillföra kroppen c-vitamin menar många att man kan hjälpa huden att hålla sig ung. C-vitamin är också bra för att hjälpa till med sårläkning och att förhindra torr hud.