Yoga

Lär dig lyssna på din kropp

Familjeliv & Fritid Hälsa Livsstil

Att många av oss har en stressig vardag är ett välkänt faktum. Allt från att vi ska leverera bra resultat på arbetet till att barnen ska hämtas på skolan och skjutsas mellan diverse olika fritidsaktiviteter är alla saker som hör vardagen till.

Utöver detta så ska man även avsätta värdefull kvalitetstid till sina personliga intressen och till umgänge med en eventuell partner och/eller till familjen. För att vi ska hinna med vardagens alla måsten och för att själva ska må bra så är det också viktigt att vi stannar upp och funderar på hur vi själva egentligen mår och där vi måste lära oss att lyssa på vår egen kropp.

Tips för ett bättre fysiskt och mentalt välmående

En bra start till ett bättre fysiskt- och mentalt välmående är att sätta sig ner och fundera på vilka saker det är som man faktiskt mår bra av och sedan skriva upp alla dessa på ett papper.

När man är klar med detta så gör man sedan på precis samma sätt med att skriva upp alla de saker i ens vardag som man inte tycker om eller som får en att må dåligt på ett- eller flera vis.

Efter detta så är det sedan viktigt att man analyserar HUR man praktiskt ska göra för att få mera tid för det man mår bra av samtidigt som man också beslutar sig för hur man praktiskt ska göra för att få bort de saker man inte mår bra av.

Här kanske det inte är möjligt att på studs få till en ändring av alla positiva saker som ger en ett bättre välmående precis som det också kan vara svårt att få bort alla negativa saker på en gång.

Kan man åtminstone få till ett par positiva saker omgående- och bort med ett par negativa saker redan nu, så är det också en bra start. Att man samtidigt också gör upp en plan för hur man successivt kan ta nästa steg på sin lista är också alltid rekommenderat.

Ha sedan som rutin att gå igenom din lista vid ett bestämt datum varje månad för att kunna se tillbaka hur ditt välmående förändras genom de ändringar du har gjort och även för att du ska kunna blicka framåt för att kunna göra de ändringar som krävs för att du ska kunna må så bra som det bara går.

Planering och struktur är viktigt

Att ha struktur- och rutiner är också något som är extra viktigt, särskilt om man har en hektisk vardag som ska räcka till åt allt från arbete, fritid, familj och nöjen.

Har man en familj så kan man, utan att ha dåligt samvete för det, tidigt lära barnen att hjälpa till med mindre hushållssysslor som att plocka i- och ur diskmaskinen, städa sina rum m.m. Struktur för veckohandlingar, aktiviteter och nöjen är också något som man kan göra upp på ett schema för att sätta upp på kylskåpet att kunna följa.