bilverkstad

Ta hand om din bil inför hösten och vintern!

Fritid Teknik Utrustning

Fortare än vi anar och ofta fortare än vi hinner blinka, är sommaren över och hösten och vintern står för dörren. Även om vi kanske inte alltid är redo för vintern och känner att vi är riktigt klara med allt vad sommaren erbjuder oss har vi tyvärr inget val.

Hösten och vintern har många gånger sin charm men många gånger kommer ett väder med de årstiderna som kräver lite förberedelser. Att förbereda och ta hand om vår bil under hösten och vintern är det många som väntar med in i det sista att göra.

Man kanske inte riktigt har ork, semestern är precis slut och man ska återgå till en vardag med allt vad det innebär. Inte alltid helt lätt och ofta skjuter vi måsten framför oss.

Så höst och vinter servar du din bil

Börja med att tvätta din bil, den har säkert varit på en hel del äventyr under sommaren och har den inte det så kanske den ändå är full av smuts. Fågelspillning är viktig att få bort eftersom den kan fräta sönder lacken om den får sitta kvar en längre tid. Spola också bort sand och grus som har fastnat i skärmkanter och hjulhus.

När vintern kommer är det viktigt att ha frostskydd i motorn och spolarbehållaren. Serva bilen om du har möjlighet och se till att det sker ett oljebyte. Om det finns gammal olja i bilen kan den orsaka korrosion i motorn eftersom den kan innehålla skadliga ämnen. Det är också viktigt att tanka upp bilen för att minska risken för rostangrepp i tanken.

Handbromsen rostar gärna fast under vintern så låt bli att dra åt den. Om du använder en torrboll i din bil så minskar det fuktigheten, smörj också dörrlister och lås för att undvika gnissel och rost. Om du ska ställa av din bil av någon anledning, tänk då på att göra det innan 1 september, man betalar nämligen bilskatt per månad.

Kan jag serva min bil själv?

Detta beror ju såklart på hur bilkunnig du är men man brukar rekommendera att en auktoriserad verkstad utför servicen. Att serva bilen själv kan orsaka skador på motorn som kan vara direkt farliga och även väldigt kostsamma att åtgärda.

Händer det något med din bil och du inte har haft den på service kommer ditt försäkringsbolag troligen inte att betala ut någonting. Så det bästa i långa loppet är att lämna in din bil för service på en auktoriserad verkstad