nyårssupé

God nyårssupé när du vill servera något nyttigare

Fritid Mat Nöje

Under jul och nyårshelgerna äter många av oss mycket mer än vad vi är vana vid. Detta gör att vi ofta känner oss jästa där vi sitter i soffan och för många innebär det också en del extra kilon. Det kan vara en kamp under resten av året för att bli av med de här kilona och därför vill många ha nyttigare alternativ att välja mellan. 

På nyår är det tradition i väldigt många hem att det ska serveras trerätters och till varje rätt ska det dessutom finnas passande dryck. Det blir mycket mat på en kväll och det kan var skönt att servera lite fräschare och sundare mat. För självklart kan du fixa en nyårssupé med tre rätter som inte bara är god utan även gör att du känner dig lite lättare hela kvällen.

En lättare förrätt som endast retar aptiten

En nyårssupé måste såklart alltid innehålla en njutbar förrätt. En förrätt ska bara vara en liten rätt som lämnar gästen med en önskan om mer. Det betyder att den ska inte ge någon mättnadskänsla och det kan vara bra att satsa på råvaror med lite kalorier och undvika krämiga röror. Satsa gärna på skaldjur och grönsaker som huvudingredienser.

Den här förrätten innehåller tomatvinägrett, ärtguacamole och skaldjur efter eget val. Du börjar med att lägga skaldjuren i små portionsskålar som du sedan toppar med din hemlagade guacamole. Som avslutning ringlar du över tomat vinägretten och lägger en liten persiljekvist som garnering på toppen. Den här förrätten är ett nyttigt alternativ till den klassiska västkustsalladen.

En annan förrätt som kan ingå i en nyårssupé är en räkcocktail med blomkål. Den här rätten innehåller en sallad av sojapicklad svamp, morot, glasört och räkor. Blomkålspurèn toppas med den här salladen och den serveras med fördel tillsammans med ett glas mousserande vin.

Tips på huvudrätt och efterrätt i en nyårssupé

En huvudrätt som gör succe, speciellt för fiskälskaren, är den här rätten som består av tonfisk som huvudingrediens. Du vänder tonfisken i svarta sesamfrön, tonfisken ska serveras i skivor. Till detta serverar du alger som är frästa i olja och blandade med salladslök, chili, koriander och glasnudlar. För att få en bättre smakupplevelse och lite mer sting kan du tillsätta wasabimajonnäs. 

Vill du istället satsa på en kycklingrätt med smak av medelhavet kan du prova en citronkyckling med rosmarin, bönor och rostade grönsaker. Den här rätten ger mycket protein eftersom den innehåller både bönor och kött från kyckling. Serveras gärna med en krispig sallad.

När det kommer till nyttiga desserter så är det bra att satsa på frukt. Ett fat med exotiska frukter där smält choklad ringlas över är väldigt gott. Eller klassikern från 70 och 80 talet, varma päron med en bit after eight i. Här kan du servera vispad grädde till och du kan också välja en grädde med lägre fetthalt.