SEO

Så får du Google att älska din hemsida eller blogg

Fritid Karriär Utbildning

Du har just blivit klar med din fantastiska hemsida eller din mycket läsvärda blogg och behöver nu bara luta dig tillbaka för att vänta in alla dina besökare, eller? Ja om det bara vore så enkelt så skulle också allt vara frid och fröjd.

Det är även här egentligen som allting börjar för dig, där många istället tror att allt redan är fixat- och klart. Att du har din hemsida- eller blogg klar är ju såklart positivt men det är även nu ditt arbete börjar med att driva trafik och besökare till din hemsida/blogg. Att nå ut med budskapet till allt och alla att din hemsida existerar kan- och bör göras på en mängd olika vis.

Du har alltid valet att kunna satsa på att dina besökare kommer till dig via köpt trafik från annonsering via exempelvis Google, Facebook eller Instagram. Med köpta annonser så har du också möjligheten att kunna tjäna pengar (om detta nu är ditt mål) på din hemsida omedelbart.

Ett annat sätt att få dina besökare att få upp ögonen för din sida är att du jobbar med att dessa ska hitta till din sida på ett naturligt vis, vilket vanligtvis sker efter att de har gjort en sökning på Google. Detta kallas för att dina besökare har hittat din hemsida på ett organiskt vis och där besökarna ses som organisk trafik.

Att hamna så högt upp på Google som möjligt är vad allt handlar om då de flesta av oss hittar det vi söker på Googles förstasida redan på de 4-5 första sökresultaten. För att det ska vara möjligt att få ett så bra sökresultat på Google och i övriga sökmotorer med för den delen så behöver du också kontinuerligt jobba med din hemsidas- eller bloggs sökmotoroptimering, ofta kort och gott kallat för SEO (Search Engine Optimization).

Vad är då SEO för något?

SEO är olika tekniker som används för att få en hemsida/blogg att ranka så bra som det bara går i sökmotorernas resultat. Att jobba med SEO är något som behöver göras kontinuerligt och som även tar lång tid att lära sig men som även är värt det när man väl lyckas.

Vad är det då för tekniker- och saker mera specifikt som får din hemsida att ranka så högt som möjligt på Google? Några av de allra viktigaste sakerna att jobba med är:

⦁ Att din hemsida har en responsiv design och som kan användas lika bra på alla enheter.
⦁ En snabb laddningstid.
⦁ Gott om innehåll på varje sida. Idag så gillar Google sidor extra mycket som har 2000 ord, och helst än mer, på varje enskild sida.
⦁ En sida som kontinuerligt uppdateras.
⦁ Bra inlänkar från andra relevanta webbplatser, detta är den enskilt största faktorn till hur bra en webbplats ska ranka i de olika sökmotorerna.
⦁ Har du din hemsida eller blogg gjord i WordPress så rekommenderas också att du laddar ner Yoast, vilket är ett gratis plug-in, där du får hjälp med alla saker du kan göra för ”on page” SEO för din hemsida eller blogg.

Så, vad ska man då välja av köpt trafik via annonser eller organisk trafik som hittat till din sida via sökmotorernas resultat? Här är det bästa alternativet att löpande jobba med båda dessa saker parallellt med varandra.

SEO är också något som man kan anlita en bra- och prisvärd SEO-byrå att göra om man skulle vilja precis som man även kan göra denna själv. Är du intresserad av att göra din SEO själv så är det också bra att vara medveten om att man behöver ha gott om tålamod då det tar lång tid att lära sig SEO precis som det som sagt även är ett jobb som behöver göras löpande.

Om du vill lära dig mera om SEO så är också Google din bästa vän, genom en snabb sökning på ”SEO tips” eller ”lära mig sökmotoroptimering” så hittar du också massor av matnyttig information i ditt mål att lära dig att lyckas med din egen sökmotoroptimering.