Resor

Resebokningarna utomlands ökar

Familjeliv Fritid Världen

Svenskarnas resebokningar har ökat stort sedan vaccinationspasset blev klart i början av juli. Researrangörer som VIng och TUI ser också ett stort ökande av antalet bokningar till stora resmål som Kanarieöarna, Grekland och Spaniens fastland.

De allra flesta bokningar för resor till Spanien för oss svenskar görs vanligtvis under oktober till och med april månad men där alltså än flera bokningar ändå har gjorts till nu under sommaren och den tidiga hösten än vad som sker i normala fall.

Innan man snabbt bokar sin resa och packar resväskorna och sticker iväg så är det på grund av den rådande coronapandemin också alltid rekommenderat att man tar reda på vad som gäller i landet som man önskar åka till.

För många svenskar som hållit sig på hemmaplan det senaste året så är det bra att se över vilka lagar- och regler som faktiskt gäller på resmålet. Detta då det också är bra att vara medveten om att Sverige även här har varit ett av ytterst fåtal länder i världen med enbart lätta råd- och restriktioner mot i jämförelse vad som gällt i större delen av övriga världen, hårda krav för befolkningen att uppfylla för att också minska på smittan.

Tänk även på detta innan du beger dig ut på resande fot

Att respektera andra människor är alltid lika viktigt, pandemi eller inte. Många människor i turistländer som Spanien och Grekland kan många gånger vara betydligt mera rätt på sak i sin kommunikation för att säga till sina medmänniskor att hålla avstånd.

Detta är heller inte något som är alls lika vanligt i Sverige och något som man behöver vara medveten om och att respektera som svensk turist i andra länder. På många resmål så är det ett krav att bära munskydd i exempelvis butiker, gallerior och på bussar, ta reda på vad som gäller på just ditt resmål och se till att följa de krav som även gäller.

Användandet av kontanter är också något som minskat kraftigt på många ställen medan det på vissa ställen fortsatt enbart kan vara kontanter som gäller. Att ha en mindre slant i den lokala valutan med sig kan alltid vara bra att tänka på men där det utan tvekan är bra att ha sitt kreditkort laddat och klart för den kommande resan.

Istället för att ha hela reskassan på sitt kreditkort så kan det också vara bra att föra över pengar från sitt vanliga konto till sitt kreditkort allteftersom man spenderar pengar på resmålet.

Innan man sticker iväg på sin resa så kan det också vara bra att göra upp sin resebudget så att man vet vad man har råd att spendera. De stora kostnaderna under resans gång är vanligtvis det som man spenderar på mat, dryck och shopping. När det gäller buss- och taxiresor på resmål som Kanarieöarna så är dessa fortsatt väldigt billiga.